Het bouwen van een propagator

Veel zaden van exotische planten hebben een hoge temperatuur nodig om te ontkiemen. Om er voor te zorgen dat er sprake is van een constante, instelbare temperatuur heb ik besloten om een propagator te bouwen. In deze blog omschrijf ik stap voor stap hoe ik deze heb gebouwd.

Benodigdheden:

Polystyreenplaat pak van 8 stuks €    9,99
Vuren balkjes 5 x 5 x 210 cm 8 stuks €   27,47
Vuren balkjes 2,2 x 3 x 210 cm 15 stuks €   17.33
Thermostaat (ThermoControl pro II) €   56,95
Warmtekabel 80 Watt €   30,50
Glas €   10,00
  -------+
Totaal €  152,24

 

Onderstaande gebruikte materialen had ik allemaal nog liggen:

  • Multiplex of ander plaatmateriaal
  • Hout voor Onderstel
  • Schroeven, krammen , scharnieren en ander klein materiaal

Aan de slag met de propagator maken

propagator maken

Om te beginnen heb ik een onderstel gemaakt zodat de propagator wat hoger komt te staan. Dit werkt wel zo makkelijk. Het onderstel is gemaakt van restmateriaal dus de kosten waren € 0,00.

propagator bouwen

Hierna ben ik begonnen aan het frame voor de propagator.

frame propagator

Het is gewoon een eenvoudig frame waarin ik met kleine latjes een rand heb gemaakt waartegen ik later multiplex schroef om de bak dicht te maken. De maten van de bak zijn afgestemd op de maat van de isolatieplaten die later worden gebruikt. De bak is 150 cm breed x 60 cm diep x 60 cm hoog. De platen polystyreen passen er dus met een minimum aan snijwerk tussen.

propagator maken

De achterwand en de zijwanden zijn nu dicht met multiplex en tegen de achterwand aan is een polystyreen isolatieplaatje van 3 cm gelijmd. Op de bodem ligt ook een 3 cm plaat polystyreen.

propagator maken

Ook tegen zijkanten zijn nu isolatieplaatjes geplakt. Gewoon montagekit is prima.

propagator bouwen

2 deurtjes worden aan de bovenkant bevestigd. De bak blijft voorlopig aan de voorzijde open zodat er makkelijk in te werken is. Het is ook wel handig voor de foto’s. Ik heb gekozen voor 2 deurtjes. Hierdoor hoeft niet elke keer de hele bak open en is er minder warmteverlies.

propagator maken

Over het polystyreen heen wordt aluminium folie met bubbeltjesplastic bevestigd. Dit geeft extra isolatie.

propagator bouwen

Op de bodem wordt een dun laagje zand gelegd. Het polystyreen is net bedekt.

propagator bouwen

Op het dunne zandlaagje wordt een warmtekabel in lussen gelegd. Zorg dat de kabel zichzelf niet kruist. Zet de kabel vast met krammetjes die in de polystyreen plaat worden gedrukt. Ik heb een kabel van 75 watt gebruikt. Dit is net voldoende voor een propagator van deze maat, 100 watt was misschien beter geweest. De warmtekabel is met kruissteentjes aangesloten op een snoer met platte stekker. Hiermee wordt de warmtekabel aangesloten op een thermostaat.

 

luxe digitale thermostaat

Ik heb gekozen voor een luxe digitale thermostaat. Bij deze thermostaat kan een dag en nacht temperatuur worden ingesteld. Verder kan er ook nog een ingebouwde tijdklok gebruikt worden. Dus mocht je een lamp willen laten branden van ’s ochtends tot ’s avonds dan is het helemaal in te stellen wanneer de lamp aangaat en wanneer weer uit.

Kosten € 56,95

 

 

 

 

 

warmtekabel

 

Deze kabel heeft als voordeel dat hij wordt geleverd incl stekker. Veel warmte kabels moeten worden gemonteerd door middel van kroonsteentjes. Dit is uit veiligheids overwegingen niet aan te raden.

Warmtekabel 80 watt.

Kosten € 30,50

 

 

 

 

Nadat alles goed vast zit en goed ligt wordt er nog een laagje zand aangebracht en mooi geëgaliseerd:

het bouwen van een propagator bouwen van propagator

Tenslotte wordt de voorzijde dichtgemaakt en glas in de deurtjes bovenin geplaatst. Ik heb gewoon 2 plaatjes gebruikt glas bij de plaatselijke glaszetter besteld. Kosten € 10,00.

propagator bouwen propagator maken

Met wat restmateriaal heb ik tegen de achterzijde van de propagator nog een klein rekje gemaakt zodat ik nog meer ruimte heb om kiembakjes te plaatsen. Onderin de bak is het 33 graden, op de eerste plank zo rond de 30 en bovenin 28 graden.

Inmiddels staan de eerste zaden in de propagator. Er staan diverse soorten palmen, bananen, yucca’s en agave’s in.

Ik heb de propagator eerst gebruikt om het water, waarin de zaden lagen te weken, lauw te houden. Dit kan ook in een thermosfles, maar als je meerdere soorten weekt wordt dit moeilijk. Daarom heb ik de zaden in conservenpotten geweekt.

Het is nog te vroeg voor eerste resultaten. De propagator houd zijn warmte goed vast. Het ontkiemen van de zaden moet volgens mij zo erg snel gaan.

Tekst en foto's © 123zaden

Bekijk hieronder ons assortiment kleine propagators en bijbehorende onderelen.

There are no products matching the selection.